Bij nieuwe huizen moet er een leiding aangelegd worden. Bij oudere huizen moet deze leiding wel eens vervangen worden en als er lekkage is, dan moet dit al helemaal. Dit is iets wat u zelf kunt doen maar ook iets wat u misschien beter door een loodgieter kunt laten doen. Waterleidingen zijn best ingewikkeld, naast de verschillende materialen zijn er ook verschillende manieren om deze leidingen aan te leggen. Lees verder en komt erachter hoe een loodgieter en leiding aanlegt.
Materialen
Leidingen kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Zo heeft elk materiaal voor- en nadelen. Waterleidingen kunnen bestaan uit:
- Lood:
Vaak zijn veel oude waterleidingen gemaakt van lood. Lood wordt tegenwoordig alleen veel minder gebruikt omdat het af kan geven aan water. Hierdoor krijgt het water een lood-smaakje en dit is niet optimaal.
- Staal:
De stalen leiding is de directe vervanger van lood. Dit geeft niet af aan het water zoals lood, wel kan het op lange termijn gaan roesten. Dit geeft daarna ook een vervelende smaak aan het water en het is niet gezond voor je. Dit kan tegenwoordig wel voorkomen worden als de loodgieter een waterbestendige laag toevoegt aan de binnenkant van de leiding.
- Kunststof:
Kunststoffen leidingen worden de laatste tijd steeds vaker gebruikt. Deze leidingen zijn niet gevoelig voor roest en geeft ook niet af aan het water. Kunststof is ook makkelijk te versmelten zodat de leidingen makkelijk aan elkaar te bevestigen zijn. Deze leidingen komen in veel verschillende maten. Wel is kunststof een zwakker materiaal waardoor deze leiding ook sneller beschadigd.
- Koper:
Koperen leidingen zijn nog idealer dan kunststof leidingen. Koper is veel stevig, het geeft niet af en het roest veel minder snel dan staal. Wel wordt deze leiding maar in één maat geleverd. Koper is ook erg duur waardoor de kosten hoger zullen zijn dan bij andere materialen.
Waterleiding Solderen
De loodgieter zal eerst de buis op maat maken en de bramen en haken verwijderen met schuurpapier. Daarna zal de loodgieter met behulp van een thinner het uiteinde van de koppeling en de buis vetvrij maken. Hierna worden de uiteinden in elkaar gezet en de buis verwarmt. Wanneer de buis op de juiste temperatuur is, zal de loodgieter het soldeer aanbrengen. Het soldeer zal de verbinding intrekken en ervoor zorgen dat de verbinding waterdicht is. Als laatste zal de loodgieter alle soldeerresten met een vochtige doek verwijderen en zo de rest van uw leidingen aanleggen.