Wat doet een dakdekker?Een dakdekker is een vakman die gespecialiseerd is in dakbouw. Dakdekkers houden toezicht op het hele proces van dakbedekking in de woning of gebouw. Ze analyseren de bouwplannen en houden in de gaten dat de dakbedekking strikt volgens het ontwerp wordt uitgevoerd. Dakdekkers bepalen ook de materialen, ondergronden en ondersteunende hulpstukken die voor dakinstallaties gebruikt moeten worden. Zelfs de specificaties van de balken, spanten en dakspanten waarop daken worden aangebracht worden door dakdekkers bepaald.

Wat zijn de werkzaamheden van een dakdekker?

Dakdekkers kunnen nieuwe dakinstallaties uitvoeren en kunnen ook werken aan renovaties en dakreparatieprojecten. Zoals uit de benaming te verwachten is, moeten dakdekkers vaak hoge daken opklimmen en daar werken. Daarom mag een dakdekker geen hoogtevrees hebben, moeten hij een goed evenwicht hebben en moet hij redelijk kunnen timmeren. 

Ze plaatsen, repareren en renoveren nieuwe en bestaande daken. Als het nodig is, vervangen ze ook oude materialen door nieuwe, stevige structuren. Dakdekkers werken met veel verschillende materialen, waaronder metaal, rubber, polymeer, asbest en dakpannen. Al deze hebben wijdverspreide toepassingen, zowel in de huishoudelijke als in de industriële sector.

Bij bedrijfsgebouwen wordt door de meeste bouwers de voorkeur gegeven aan rubberen daken. Het plaatsen van rubberen daken is een vrij ingewikkeld proces dat niet zonder de hulp van ervaren dakdekkers kan. Bij sommige renovaties van rubberen daken is het de taak van de dakdekkers om het hele platte gedeelte van het dak gelijkmatig te dweilen met een laag warm gesmolten teer. Het aanbrengen van rubber bedekking vereist meten en snijden rond elk uitsteeksel zoals ontluchtingspijpen, bovenlichten en verwarmingstoestellen.

Bij klussen met dakspanen, dakpannen en metalen dakbedekking moeten dakdekkers gewoonlijk de bestaande materialen verwijderen voor ze een laag vers teerpapier neerleggen en nieuwe materialen aanbrengen. Dit doen ze met behulp van nietjes of spijkers. Vaak vervangen ze het hout op het dak dat beschadigd is door blootstelling aan het weer en door rotting. Triplex en houten daken van goedkopere kwaliteit ondergaan soortgelijke problemen en moeten van tijd tot tijd vervangen worden. 

Enkele van de meest voorkomende klussen die dakdekkers uitvoeren zijn:

  •       Verwijderen van dakpannen
  •       Plaatsen van dakpannen
  •       Plaatsen van rubberen daken
  •       Aanbrengen van teer
  •       Dakinspectie
  •       Dakonderhoud

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.