Wat voor soort lakken zijn er voor parketvloeren?

Het is hoog tijd om je vloer weer een keer te onderhouden. Dat moet ook eens in de zoveel tijd gebeuren helaas. Je vloer heb je een tijdje geleden al geschuurd. De vloer is vorig jaar opnieuw geolied. Laten we nu maar kiezen voor het lakken van de parketvloer. Je hebt al gekeken naar alles voor parket en ben opgelopen op twee soorten parketlak, 1k en 2k parketlak. Maar wat houdt dat eigenlijk in?

Wat is parketlak?

Parketlak is een heldere lak die sneldrogend werkt en de natuurlijke kleur van het hout/parket behoudt. Parketlat is slijtvast en dus goed bestand tegen slijtage. Naast slijtvast geeft parketlak ook een krasvaste laag af op het materiaal eronder. Parketlak laat daar bovenop ook een alcoholbestendige en waterbestendige laag achter op het parket. Parketlak wordt aangebracht met als hoofddoel het parketvloer te beschermen en heeft als bijkomend voordeel dat de het parket weer gaat glanzen.

1K parketlak

1k betekent 1 component. 1k parketlak is dus parketlak dat bestaat uit één component. Dit is dus eigenlijk de meest makkelijke soort om mee te werken. Deze parketlak zit kant en klaar in een potje en kan gewoon zo gebruikt worden. Daarnaast kan je de blik openen en daarna weer afsluiten om vervolgens een andere keer weer te gebruiken. Meestal is 1k parketlak op waterbasis en kan het eventueel gecombineerd worden met grondlak.

2K parketlak

2k staat voor 2 componenten. 2k parketlak is een lak opgebouwd uit twee componenten. Het eerste component is de lak zelf en het tweede component is meestal een harder. Wanneer beide componenten gemengd worden kan het gebruikt worden om het parket te lakken. Een nadeel van twee componenten parketlak is dat de houdbaarheid erg beperkt is. Nadat het blik geopend is moet je ervoor kiezen om of de hele inhoud in één keer te gebruiken of om de resten weg te gooien. Twee componenten parketlak kan dus niet bewaard worden voor de volgende keer. Twee componenten parketlak is daarnaast ook nog eens duurder. Nu zal je wel denken waarom zou ik meer betalen voor iets wat niet lang houdbaar en bruikbaar is. Nou hierom! Twee componenten parketlak is duurder maar dat is omdat 2k parketlak een in percentage hogere slijtvaste en waterbestendige laag achterlaat dan een een 1k parketlak.

Parketlak kiezen

Parketlak is een heldere lak die aangebracht wordt met als hoofddoel het parketvloer te beschermen. Naast beschermen geeft parketlak ook een glanzend effect af aan de vloer. Parketlak kan je in twee vormen tegenkomen, 1k en 2k.1k parketlak is parketlak dat bestaat uit één component en kan je vaker gebruiken. 2k parketlak is parketlak dat bestaat uit twee componenten waardoor het na openen en gebruik niet meer bruikbaar is ook al is er nog parketlak over. 2k parketlak is over het algemeen qua kwaliteit beter dan 1k parketlak vandaar dat de prijs van 2k parketlak ook hoger ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *